Att tänka på vid köp av begagnad bil

Om du ska köpa en begagnad bil är det viktigt att du går in i processen väl förberedd. Det kommer ge dig mycket bättre slutresultat och du kan vara lugn och avslappnad efter ditt bilköp. Till att börja med et det viktigt att specificera dina krav och ditt dagliga behov, så att du letar efter mest lämpad bilmodell. När du har landat i vilken modell eller typ av bil du är ute efter är det bra att skaffa sig en bra överblick av utbud och priser. Det gör du enklast genom bilsajter på nätet.

När du hittad den bil du vill ha är det givetvis viktigt att du provkör, så att den känn som du tänkt och att det inte är något märkbart fel på den. Var också noga med att undersöka bilen. Det kan i många fall kännas svårt men en hjälp kan vara att hitta en bra checklista på nätet. Den kan i alla fall underlätta en del. Kolla också igenom serviceboken. Det är egentligen en värdehandling så kontrollera att alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal, att rostskyddskontroller är inprickade och att kamremmen, om bilen har en sådan, är bytt vid rätt milintervall. Kolla också över så att bilens instruktionsbok finns med, och även de anvisningar som handlar om extrautrustning, typ ljudanläggningen och billarm.

Köper du bilen provat kan det vara bra att undersöka så att bilen står registrerad på den person som säljer den. Legitimation är tryggt att visa upp för båda parter. Tidigare kunde det vara svårt att fastställa om ägaren till fullo ägde bilen, men numera finns i de flesta fall ett äganderättsförbehåll om bilen är köpt på avbetalning eller om den leasas. Numera går det alltså inte att skriva över en bil på en ny ägare utan att kreditgivaren godkänner det. Du kan också begära att få se ett kvitto som visar att han eller hon betalt bilen vid en tidigare affär.

När det gäller bilköp finns det i de flesta fall marginal för prutning. Du kan exempelvis själv lägga ett bud eller be säljaren att ange sitt lägsta pris. Du kan också villkora köpet genom att vara beredd att betala säljarens begärda pris så länge som bilen exempelvis förses med nya däck, stereo eller att den är nyservad. En mindre skada såsom stenskott på vindruta eller lack är också ett givet prutargument.

var noga med att få kvitto på både eventuell handpenning och slutbetalning. Se också till att ordna försäkringen i förväg. Från det att du tar över bilen är du ansvarig och om det händer något på hemvägen kan det bli problem. Dessutom ska registreringsbeviset om ägarbyte skrivas under av båda parter och det är säljarens uppgift att skicka in det till Transportstyrelsen.

Stort lycka till när du ska köpa begagnad bil!